Insomnie
Slaapproblemen komen erg veel voor en gaan samen met talrijke negatieve consequenties en bijkomende problemen. Professionals hebben het zelfs over een volksgezondheidscrisis wanneer we kijken naar de meest voorkomende slaapstoornis: insomnie. We spreken van insomnie wanneer iemand minimaal drie nachten per week problemen heeft met in- en/ of doorslapen of een niet- herstellende slaap gedurende minimaal drie maanden. Men rapporteert overdag klachten zoals een verhoogde prikkelbaarheid, vermoeidheid, moeite met onthouden of concentreren, somberheid of slaperigheid. Wereldwijd leidt 10-15% van de volwassenen aan insomnie. Dit onderstreept de noodzaak om slaapproblemen grootschalig aan te pakken.

De kracht van CGT-i
Maar hoe kunnen we mensen helpen die kampen met slaapproblematiek? Veel mensen krijgen slaapmedicatie voorgeschreven, terwijl kortdurende cognitieve gedragstherapie bij insomnie (CGT-i) de eerste behandelkeus is. Uit onderzoeken blijkt dat mensen sneller inslapen, dat de slaapkwaliteit verbetert en dat bij bijna 80% van de patiënten de slaap aanzienlijk verbeterd is (Riemann & Perlis, 2009). Daarnaast worden ook de stemming en kwaliteit van leven hoger gescoord na deze psychologische behandeling van de slaap (Morin et al., 2006; Verbeek, Konings, Aldenkamp, Declerck, & Klip, 2006). Bovendien blijven de verbeteringen behouden op lange termijn. CGT-i is dus een waardig alternatief ten opzichte van het gebruik van slaapmedicatie, maar het kan ook naast een farmacologische behandeling worden toegepast.

Laat u zich trainen?
Chronische slaapproblemen komen niet uit het niets en ze gaan helaas ook niet vanzelf voorbij. Dit vraagt om actie. Het is dus van belang om slaapproblemen te behandelen en ze niet te laten voortduren. In onze opleidingen en trainingen leren we u welke actie hiervoor nodig is. Handvatten voor verandering liggen in bewustwording van het eigen slaap- en waakpatroon (o.a. door zelfregistratie), informatie met betrekking tot theoretische achtergronden van de slaap, inzicht in effect van slaapgewoonten en aanpassing hiervan, aandacht voor het bijstellen van cognities ten aanzien van het slapen en waken, het leren verminderen van fysiologische spanning en praktische adviezen en opdrachten om thuis toe te passen. Al deze aspecten komen aan bod in onze cursussen. Daarnaast hebben we aandacht voor hoe u mensen kunt motiveren/ overtuigen om te experimenteren met de adviezen die u geeft. U vraagt immers heel wat van hen! C’est le ton qui fait la musique.

Interesse in een opleiding CGT-i? Meld uzelf aan voor een van onze opleidingsdagen of nodig ons uit voor een incompany training voor u en uw team. Kijk hier voor ons volledige opleidingsaanbod.

Interesse in het verbeteren van uw eigen slaap? Schrijf u hier in voor een van onze slaaptrainingen.